UPOZORNĚNÍ: Během svátků 1.5. a 8.5. máme zavřeno. Více na otevírací doba.
AKTUALIZUJTE STRÁNKU: Stiskem kláves F5 obnovíte plný obsah této stránky.
Mapa České mince (ČNB) České stříbrné 150. výročí narození Gustava Mahlera Proof

150. výročí narození Gustava Mahlera Proof

T F L P
SEZNAMTE SE S DÍLY PRAŽSKÉ MINCOVNY
Udržujeme české řemeslo živé...

ČASOPIS MINCE A BANKOVKY
Jediný v Čechách a na Slovensku. Získáte exkluzivně pouze u nás.

DALŠÍ ČLÁNKY VÍCE O ČASOPISU

1 K vzor 1916 a 2 K vzor 1917 Varianty bankovek vydaných po rozpadu Rakousko-Uherska

Jak jste si mohli všimnout, nebo si ještě všimnete, zaměřuji se na bankovky Maďarska, tedy Uherska a Maďarska.

Protože je moje snažení dost důkladné podařilo se mi objevit nejrůznější varianty bankovek, které nejsou popsány ani v podrobných maďarských katalozích.

Obě nalezené bankovky mají zajímavou historii, protože to byly nejnižší rakousko-uherské papírové peníze a byly používány i dále v nástupnických státech po rozpadu R-U, tedy i v Československu.
Zatímco v Československu byly použity bez dalších úprav, tedy bez razítek, bez kolků či bez jakékoliv změny tisku, v Maďarsku za vlády Maďarské republiky rad oba nominály byly pozměněny a to v použité sérii.
Já jsem se ale v tomto článku zaměřil na varianty těchto bankovek vydaných v Maďarsku, někdy se také uvádí vydání Maďarské republiky rad (MRR).

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 3/2012



Medaile roku 2012 Vyhlášení soutěže

Již několik let náš časopis pravidelně pořádá soutěž Medaile roku, jejímž cílem je ocenit práci medailérů a všech, kdo se na jejich vzniku podílejí.

Také letos budeme tuto soutěž vyhlašovat. Ale s velkými změnami v pravidlech. To proto, aby záběr byl co možná největší.

Léta minulá
Naše soutěž volně navazuje na předchozí ročníky. V minulých letech vyhrával soutěž například 40dukát Jana Lucemburského medailéra Karla Zemana, Kursk 1943 Otakara Duška, o němž se v tomto čísle můžete dozvědět více, nebo První pražská tramvaj Zbyňka Fojtů.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 5/2012

www.prazska-mincovna.cz - Mincovna pro české sběratele. Mince a medaile z drahých kovů. ©2011-2024 Pražská mincovna a.s.

RESPEKTUJEME VAŠE SOUKROMÍ.

Tyto stránky upravujeme pro vaše individuální požadavky pomocí cookies. Jsou bezpečné, bezplatné a umožňují nám 'ladit' tyto stránky a nabízet ve slevě zboží dle vašich osobních preferencí. K jejich použití je vyžadován váš souhlas. Více podrobností se dozvíte na stránce cookies ...